Modernisme

Que fou el Modernisme Català

Palau_de_la_musica

Palau de la Música Catalana, catalogat per la UNESCO com Patrimoni de la humanitat- Interior general  by Lohen11

El modernisme correspon a la fi del segle XIX i al començament del segle XX. Es part del mateix corrent europeu conegut com Art Nouveau (a França i a Bèlgica), Modern Style (a Anglaterra), Tiffany (als EUA), Jugendstil (a Alemanya), Sezessionstil o Wiener Sezession (a Àustria),Stile ‘900Floreale o Liberty (a Itàlia). Va tenir incidència sobretot en l’arquitectura i les arts decoratives Encara que és part d’un corrent general que sorgeix a tota Europa (el Modernisme), a Catalunya adquireix una personalitat pròpia i diferenciada, i es converteix en el modernisme probablement més desenvolupat. Tractava de recuperar la cultura catalana unida a una ferma voluntat de modernitzar el país. L’arquitectura, l’escultura, la pintura i les arts decoratives catalanes van trobar la seva compatibilitat en l’Art Nouveau, i la concordança amb el que necessitava la cultura i art català. Resultat d’això la ciutat de Barcelona es beneficia amb una arquitectura que la fa única al món. Algunes obres del Modernisme català han estat catalogades per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat:el Parc Güell, el Palau Güell, la Casa Milà, la façana del Naixement i la cripta de la Sagrada Família, la Casa Vicens i la Casa Batlló a Barcelona, juntament amb la cripta de la Colònia Güell a Sta. Coloma de Cervelló; i el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de Sant Pau a Barcelona, de Domènech i Montaner. Pel que fa a la pintura modernista, podem trobar moltes d’aquestes obres exposades a diferents museus catalans com el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museu del Modernisme Català.